МПЦ - ОА Европска епархија
  • Партизански Одреди бр. 12 1000 Скопје
  • +38923111225
  • kabinet@mpee.mk
Проповед на Митрополотот Европски г.Пимен на 16.12.2018г. -Дваесет и деветтата недела по Педесетница,во катедралниот храм „Св. Софија“ во Охрид.

Проповед на Митрополотот Европски г.Пимен на 16.12.2018г. -Дваесет и деветтата недела по Педесетница,во катедралниот храм „Св. Софија“ во Охрид.

Митрополит Пимен Стани и оди си. Верата твоја те спаси. Зборови изговорени од Христа, а зборови толку посакувани да бидат чуени од секого од нас кој се нарекува Христијанин, бидејќи, „живееме ли, умираме ли, Господови сме“ и...

Молитва за сите упокоени

Молитва за сите упокоени

Спомни ги Господи, душите на починатите слуги Твои, новопретставени и сите неотпеани: во овој ден, во овој час, во овој миг од овој свет што си заминуваат во надежа на Воскресение, во оган, вода, по патишта, од мраз, од глад, без покајание и прич...

Прославен „св. Прохор Пчињски“ патронот на МПЦО во Пјаченца Р.Италија

Прославен „св. Прохор Пчињски“ патронот на МПЦО во Пјаченца Р.Италија

На 1 ноември 2018г. по Хр., во Дваесет и втората недела по Педесетница, кога Црквата го празнува споменот на светиот Прохор Пчињски, во истоимената црква во Пјаченца (Италијанска Република) Неговото Високопреосвештенство, европскиот Митрополит г. П...