• Партизански Одреди бр. 12 1000 Скопје
  • +38923111225
  • kabinet@mpee.mk

Европска Епархија: официјални е-маил адреси на сите црковни општини и парохиски свештеници

МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЗА ЕВРОПА
EVROPSKA EPARHIJА

Надлежен Архиереј,
Негово Високопреосвештенство Митрополит Европски Пимен
Nadlezen Arhierej,
Negovoto Visokopreosvestenstvo Mitropolit Evropski Pimen
e-mail: pimen@mpee.mk

Канцеларија во Македонија:
Kancelarija vo Svedska:
e-mail:  KABINET@mpee.mk

Кабинет во Скопје:
Атанас Илиевски
Референт на МПЕЕ
e-mail: referent@mpee.mk

Секретар на МПЕЕ
e-mail: sekretar@mpee.mk

 

МПЦО „Свети Наум Охридски “- Малме
Makedonska Ortodoxa Kyrka „Sv. Naum Ohridski”
e-mail: Malme@mpee.mk

Архиерејски Заменик и парохиски свештеник во МПЦО „Свети Наум - Охридски” - Малме

Протопрезвитер-ставрофор:
Блажо Кожарски
е-маил: о.Blazo@mpee.mk

МПЦО„Свети Кирил и Методиј“ Гетеборг
Makedonska-ortodoxa Kyrka “Sv. Kiril I Metodij”
e-mail: Geteborg@mpee.mk

Парохиски свештеник:
Протопрезвитер-ставрофор Евтин Велкоски
e-mail: о.Evtin@mpee.mk

МПЦО „Свети Климент Охридски“ Копенхаген
Makedonska-ortodoxa Kyrka “Sv. Kliment Ohridski”
e-mail: Kopenhagen@mpee.mk

Парохиски свештеник:
Протопрезвитер-ставрофор Блажо Кожарски
е-маил: о.Blazo@mpee.mk

Парохиски свештеник на МПЦ во Република Хрватска
протаставрофор Кирко Велински

e-mail: о.Kirko@mpee.mk

МПЦО „Св. Злата Мегленска“ - Загреб
MPCO “Sv. Zlata Meglenska” - Zagreb
e-mail: zagreb@mpee.mk

Парохиски свештеник:
протаставрофор Кирко Велински
e-mail: о.Kirko@mpee.mk
 
МПЦО „Св.Наум Охридски“ - Сплит
MPCO “Sv. Naum Ohridski” - Split
e-mail: split@mpee.mk

Парохиски свештеник:
протаставрофор Кирко Велински
e-mail: о.Kirko@mpee.mk

МПЦО „Свети Јоаким Осоговски“- Пула
MPCO „Sv. Joakim Osogovski” - Pula
e-mail: pula@mpee.mk

Парохиски свештеник:
протаставрофор Кирко Велински
e-mail: о.Kirko@mpee.mk

МПЦО „Свети Цар Константин и Царица Елена“ - Ријека
MPCO “Sv. Car Konstantin i Carica Elena” - Rijeka
e-mail: rijeka@mpee.mk

Парохиски свештеник:
протастафровор Кирко Велински
e-mail: O.Kirko@mpee.mk

Парохиски свештеник на
МПЦ во Р. Словенија
презвитер Митко Газинковски
e-mail: о.Mitko@mpee.mk

МПЦО „Св. Климент Охридски“- Љубљана
МПЦО “Sv. Kliment Ohridski” - Ljubljana
e-mail: Ljubljana@mpee.mk

Парохиски свештеник:
презвитер Митко Газинковски
e-mail: о.Mitko@mpee.mk

МПЦО „Успение на Пресвета Богородица“- Марибор
MPCO “Uspenie na Presveta Bogorodica” - Maribor
e-mail: maribor@mpee.mk

Парохиски свештеник:
презвитер Митко Газинковски
e-mail: о.Mitko@mpee.mk

МПЦО „Света Тројца“- Крањ
MPCO “ Sveta Troica” - Kranj
e-mail: kranj@mpee.mk

Парохиски свештеник:
презвитер Митко Газинковски
e-mail: о.Mitko@mpee.mk

МПЦО „Богојавление“ Водици -Копер
MPCO “Bogojavlenie - Vodici“ Koper
e-mail: koper@mpee.mk

Парохиски свештеник:
презвитер Митко Газинковски
e-mail: о.Mitko@mpee.mk

МПЦО „Св. Кирил и Методиј“ - Париз Франција
CCOSCM - ”Saint Cyril et Metodij” - Paris
e-mail: Paris@mpee.mk

Парохиски свештеник:
Презвитер Даниел Стојчевски
e-mail: O.Daniel@mpee.mk

МПЦО „Свети Илија“ - Брисел
MPCO “Sveti Ilija“ Bruxelles
e-mail: Brisel@mpee.mk

МПЦО „Свети Архангел Михаил и сите св. Ангели“ - Лондон
Macedonian Orthodox Church “St. Archangel Michael and all angels” - London
e-mail:  london@mpee.mk

Парохиски свештеник:
протопрезвитер Виктор Стојчев
e-mail: o.Viktor@mpee.mk

МПЦО „Св.Архангел Михаил“ - Неиве, Италија
e-mail: Neive@mpee.mk

Претседател/Парохиски свештеник:
Протопрезвитер Михајло Матевски
e-mail: O.Mihajlo@mpee.mk


МПЦО „Св. Прохор Пчински“ - Пјаченца Република Италија
Chiesa ortodossa Macedone „S. Prohor Pcinski“ Piacenza
e-mail: Piacenza@mpee.mk

Парохиски свештеник:
Протопрезвитер Климент Мишањ
e-mail: o.Kliment@mpee.mk

МПЦО „Собор на сите македонски светители” - Удине
MPCO „Sobor ba site makedonski svetiteli“ Udine
e-mail: Udine@mpee.mk


МПЦО „Собор на сите македонски светители“ Лозана
MPCO “Sobor na site makedonski svetiteli“ Lausanne
e-mail: Lozana@mpee.mk

Парохиски свештеник:
Протопрезвитер Горан Мантароски
e-mail: o.Goran@mpee.mk

МПЦО „Пресвета Богородица“ Локарно
Macedone Ortodossa Parrocchia “Presveta Bogorodica”
e-mail: Lokarno@mpee.mk

Парохиски свештеник:
Протопрезвитер Стеван Илиоски
e-mail: O.Stevan@mpee.mk

МПЦО „Св. Наум Охридски“ Тринген
Mazedonisch-orthodoxe Kirchgemeinde “Hl. Naum Ohrider” Triengen
e-mail: Tringen@mpee.mk

Парохиски свештеник:
Протопрезвитер Горан Мантароски
e-mail: o.Goran@mpee.mk


МПЦО „Свети Наум Охридски“ - Виена
Makedonisch-Orthodoxe Kirche „Hl.Naum v. Ohrid“ -Wien
email: viena@mpee.mk

Парохиски свештеник:
Презвитер Валентин Ташковски
email: o.Valentin@mpee.mk

МПЦО „Свети Димитриј“ Линц
Makedonisch-Orthodoxe Kirche “Sv.Dimitrij“ Linz
 e-mail: linz@mpee.mk

МПЦО „Свети Стефан“- Утрехт
MPCO “Sveti Stefan“ - Utrecht
e-mail: utrecht@mpee.mk

МПЦО „Свети Никола“- Мајнц
Makedonisch-Orthodoxe Kirchengemainde
“Sv. Nikola” e.V. - Mainz
e-mail: mainz@mpee.mk

Парохиски свештеник:
презвитер Константин Павлевски
e-mail: O.Konstantin@mpee.mk


МПЦО „Свети Климент Охридски“ - Берлин
Makedonishe-ortodoxe Kirchengemainde “Sv. Kliment Ohridski” - Berlin
e-mail: berlin@mpee.mk

Парохиски свештеник::
e-mail: O.Rafail@mpee.mk


МПЦО „Свети Кирил и Методиј“-Дортмунд
MPCO “Sv. Kiril I Metodij”-Dortmund
e-mail: Dortmund@mpee.mk

Протојереј Душко Пецов
e-mail: O.Dusko@mpee.mk

МПЦО „Свети Спас“ - Лаацен / Хановер
Makedonishe ortodoxe kirchengemainde “Sv. Spas” - Laatzen
e-mail: laatzen@mpee.mk

МПЦО „Свети Ѓорѓи Кратовски“ -Хамбург
Makedonishe ortodoxe kirchengemainde “Sv. Georgi Kratovski” - Hamburg
e-mail:  hamburg@mpee.mk

МПЦО „Св. Троица“ - Минхен
MPCO “Sv.Troica” - München
e-mail: Minhen@mpee.mk

Парохиски свештеник:
Протопрезвитер Миле Велјановски
е-маил: o.mile@mpee.mk

МПЦО „Свети Великомаченик Димитриј“ - Хурт/Келн
Makedonisch-Orthodoxe Kirchengemainde
“Sveti Velikomacenik Dimitrij” Hurth/Koln
e-mail: Hirt-keln@mpee.mk

МПЦО „Света Петка“- Диселдорф
Makedonisch-Orthodoxe Kirchengemeinde
“Sveta Petka” e.V. - Duesseldorf
e-mail: Diseldorf@mpee.mk

МПЦО „Свети Никола“ - Инглоштат
MPCO “Sv. Nikola” - Inglostadt
e-mail: Inglostadt@mpee.mk

МПЦО „Свети Кирил и Методиј“ - Штутгарт
MPCO “Sveti Kiril I Metodij” - Stuttgart
e-mail: Stuttgart@mpee.mk

МПЦО „Свети Атанасиј“ - Нинберг
MPCO “Sveti Atanasij” - Nurnberg
e-mail: Nirnberg@mpee.mk

МПЦО „Свети Димитрија“ - Аален
MPCO “Sveti Dimitrija” Aalen
e-mail: Aalen@mpee.mk

МПЦО „Пресвета Богородица“- Беблинген - Синделфинген
MPCO “Presveta Bogorodica” Bоblingen-Sindelfingen
e-mail: Boblingen-Sindelfingen@mpee.mk

Парохиски свештеник:
Протопрезвитер Миле Велјановски
e-mail: o.mile@mpee.mk