МПЦ - ОА Европска епархија
  • Партизански Одреди бр. 12 1000 Скопје
  • +38923111225
  • kabinet@mpee.mk
За Постот

За Постот

Свети Јован Златоуст вели: „Кога ќе слушнете за постот не плашете се од него како од страшен војвода: тој не е страшен за нас, туку за лошите духови. Ако те обзел лошиот дух, покажи му го лицето на постот, а тој окован со страв и врзан како со...

Македонската Православна Црква   „Свети Наум Охридски“ - Малме

Македонската Православна Црква „Свети Наум Охридски“ - Малме

Македонската Православна Црква „Свети Наум Охридски“- Малме / Шведска По примерот на нашите македонци во Австралија, Америка и Канада, со иницијатива на православните македонци во Малме и околината, на ден 14.01.1973 година во Шведскат...

„Неделите и празниците“ отец Пимен

„Неделите и празниците“ отец Пимен

НЕДЕЛИТЕ И ПРАЗНИЦИТЕ Помни го денот за почивка, за да го празнуваш; шест дена работи и сврши ги во нив сите твои работи, а седмиот ден е почивка на Господ, Твојот Бог. Како една од десетте, оваа Божја заповед особено била почитувана од стари...