„Ајде да оставиме уште еден белег, ајде да подигнеме Божји храм и во нашите срца и во центарот на Загреб. Ајде да ја испишеме и оваа убавина во новата историја, ајде да го реализираме и овој преубав проект да гo изградиме и овој храм во Европската епархија, како што тоа го сторија и нашите браќа со храмовите „Св. Наум Охридски“ во Малме, Шведска, „Св.Наум Охридски“ во Тринген, Швајцарија, „Св.Никола“ во Маинц, Германија.“